Het probleem van plastic

Plastic soep

Plastic: we gebruiken het elke dag. Tandenborstels, verpakkingsmateriaal, speelgoed, apparaten; we kunnen er niet omheen. Maar wat gebeurt er met dat plastic als wij het niet meer gebruiken? Veel hiervan komt in de zee terecht. Per jaar komt er meer dan vijf miljoen ton extra plastic afval in de oceaan bij. Zoals te lezen is op de website van het Wereld Natuur Fonds kost dit elk jaar miljoenen dieren het leven: vissen, vogels, schilpadden, zeehonden, walvissen en dolfijnen.

Het probleem van plastic is dat het niet vergaat maar alleen uit elkaar valt. Het worden steeds kleinere stukjes, maar lost nooit helemaal op. Door al die kleine deeltjes plastic in het water, veranderen de oceanen een plastic soep.

De plastic deeltjes worden daarna op de vreemdste plekken teruggevonden. Onderzoek toont aan dat er plastic deeltjes in menselijke uitwerpselen, in vissen en zoogdieren te vinden zijn. Dit houdt in dat dit plastic ook in de voedselketen terechtkomt en dus ook in ons lijf. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?